INSON KAPITALI NAZARIYASI DOIRASIDA KASBIY TA’LIM XIZMATLARINING ROLI - Toshpo‘latov , Sherzod (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur tezisda inson kapitali nazariyasi doirasida kasbiy ta’lim xizmatlarining iqtisodiy mohiyati va ijtimoiy-iqtisodiy ahamiyati chuqur tahlil qilinadi. Zamonaviy iqtisodiyotda inson kapitali iqtisodiy o‘sishning asosiy omillaridan biri sifatida e’tirof etilib, uning shakllanishi va rivojlanishida ta’lim tizimi, xususan kasbiy ta’lim xizmatlari hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Tadqiqotda kasbiy ta’lim xizmatlarining inson kapitalini rivojlantirishdagi funksiyalari, mehnat bozoriga ta’siri, bandlik darajasini oshirishdagi ahamiyati hamda iqtisodiy samaradorlikka qo‘shgan hissasi kompleks yondashuv asosida tahlil qilingan. Shuningdek, kasbiy ta’lim xizmatlarining xizmatlar bozori doirasidagi o‘ziga xos xususiyatlari ham yoritilgan. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, kasbiy ta’lim xizmatlari inson kapitalining sifatini oshirish orqali iqtisodiy o‘sishni tezlashtiradi, ijtimoiy barqarorlikni ta’minlaydi va innovatsion rivojlanish uchun zarur shart-sharoitlarni yaratadi. Shu bilan birga, tezisda kasbiy ta’lim tizimida mavjud muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqilgan.