IQTISODIYOTNING TSIKLLIGI VA MAKROIQTISODIY BARQARORLIK: NAZARIYA, DALILLAR VA SIYOSAT - Umarova , Marjona (Scientific practical conference, 2026)
Iqtisodiy tsikliklik makroiqtisodiyotdagi eng doimiy va qiyin hodisalardan biridir. Biznes tsikllari - kengayish va qisqarish bilan tavsiflangan iqtisodiy faoliyatning tebranishlari - asrlar davomida iqtisodiy siyosat va nazariy nutqni shakllantirgan. Ushbu maqolada iqtisodiy tsikllarning tabiati, ularning sabablari va oqibatlari hamda siyosatchilar tomonidan makroiqtisodiy barqarorlikni saqlash uchun qo‘llaniladigan strategiyalar ko‘rib chiqiladi. Tarixiy naqshlarni, nazariy asoslarni va empirik dalillarni tahlil qilish orqali biz tsikliklik bozor iqtisodiyotiga xos xususiyat bo‘lsa-da, samarali siyosat aralashuvi o‘zgaruvchanlikni yumshatib, barqaror o‘sishni ta'minlashi mumkinligini ko‘rsatamiz. Maqola zamonaviy muammolar, jumladan, globallashuv, texnologik buzilishlar va iqlim o‘zgarishining makroiqtisodiy barqarorlik uchun oqibatlarini baholash bilan yakunlanadi.