QO‘SHILGAN QIYMAT SOLIG‘I - Meliyeva , Umida (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada qo‘shilgan qiymat solig‘ining iqtisodiy mohiyati, soliq tizimidagi o‘rni va ahamiyati yoritib berilgan. Shuningdek, qo‘shilgan qiymat solig‘ining hisoblanish mexanizmi, uning davlat byudjeti daromadlarini shakllantirishdagi roli hamda iqtisodiyotdagi ahamiyati tahlil qilingan. Maqolada O‘zbekiston Respublikasida qo‘shilgan qiymat solig‘ini tartibga soluvchi me’yoriy-huquqiy asoslar, amaldagi soliq stavkalari va soliq tizimini takomillashtirish bo‘yicha olib borilayotgan islohotlar haqida ham ma’lumot berilgan. Tadqiqot natijasida qo‘shilgan qiymat solig‘i iqtisodiy barqarorlikni ta’minlash, davlat byudjeti daromadlarini oshirish va iqtisodiy jarayonlarning shaffofligini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega ekanligi asoslab berilgan.