O‘ZBEKISTONDA YASHIL IQTISODIYOTNI RIVOJLANTIRISH ISTIQBOLLARI - Bo‘ltakov , Sardor; Axrorov , Sardor (Scientific practical conference, 2026)
So‘nggi yillarda jahon miqyosida iqtisodiy rivojlanish modellari sezilarli darajada o‘zgarib, an’anaviy yuqori resurs sarfi va ekologik yuklama asosidagi tizimlar o‘rnini barqaror, energiya samarador va ekologik xavfsiz iqtisodiyot modellari egallamoqda. “Yashil iqtisodiyot” tushunchasi aynan shu jarayonda ustuvor ahamiyat kasb etadi. U nafaqat ekologik xavfsizlikni ta’minlaydi, balki iqtisodiy raqobatbardoshlikni oshirish, yangi ish o‘rinlarini yaratish va aholining farovonligini yaxshilashga xizmat qiladi. O‘zbekiston ham global barqaror rivojlanish tendensiyasida faol ishtirok etmoqda. 2019-yilda mamlakat “Yashil iqtisodiyotga o‘tish strategiyasi 2019–2030”ni qabul qilgan bo‘lib, unda qayta tiklanuvchi energiya, energiya va suv resurslarini tejash, chiqindisiz ishlab chiqarish, innovatsion texnologiyalarni joriy etish kabi ustuvor yo‘nalishlar belgilangan. Shu bilan birga, yashil iqtisodiyotga o‘tish jarayoni mamlakatning iqtisodiy tuzilmasini, sanoat tarmoqlarini va jamiyatni moslashtirishni talab qiladi.