TIL EVOLYUTSIYASI VA AXBOROT TEXNOLOGIYALARI - G‘aybulloyev , Shaxriyor; Saitov , Sirojiddin (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqola XXI asr ta’lim jarayonidagi axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining (AKT) jadal rivojlanishi va ularning zamonaviy yoshlar ta’limiga ta’sirini tahlil qiladi. Matnda ta’kidlanishicha, yuqori texnologiyalar asrida yoshlar nafaqat davr ruhiga moslashib, balki elektron olamdagi tezkor taraqqiyot bilan ham qadam tashlamoqdalar. Shu sababli, ularning ta’lim jarayonida faol ishtirokini ta’minlash uchun yangi metod va vositalardan samarali foydalanish zarurati yuzaga keladi. Shuningdek, maqolada o‘qituvchining roli o‘zgarib borayotgani ko‘rsatiladi. Endilikda o‘qituvchi asosan yo‘naltiruvchi vazifasini bajaradi va darsning har bir qismini AKT yordamida jonlantirishga tayyor bo‘lishi talab etiladi. Bu esa zamonaviy o‘qituvchilarni doimiy ravishda texnologiyalar bilan hamnafas bo‘lishga, o‘z bilim va ko‘nikmalarini yangilab borishga undaydi. Maqolaning asosiy mazmuni shundan iboratki, ta’lim jarayonini zamon talablariga moslashtirish, texnologik imkoniyatlardan foydalanish va yosh avlodni elektron olam bilan uyg‘unlashtirish XXI asr pedagogikasining dolzarb vazifalari sifatida ko‘riladi.