“KO‘Z YOSHLAR BILAN TABASSUM” – O.GENRI QISQA HIKOYALARIGA TALQIN - Xolmamatova , Aziza (Scientific practical conference, 2026)
Dunyoning aql bovar qilmas darajada buyuk qisqa hikoya ustalaridan biri sifatida O. Genri nafaqat tanqidiy realizm vakili, balki inson ruhiyatining paradoksal qatlamlarini nozik aniqlik bilan ochib bera olgan ijodkor sifatida namoyon bo‘ladi. U Anton Chekhov va Guy de Maupassant bilan bir qatorda qisqa hikoya janrini insoniy tajribaning murakkab laboratoriyasiga aylantira olgan adiblardandir. Uning hikoyalarida kuzatiladigan “Ko‘z yoshlar bilan tabassum” hodisasi oddiy estetik effekt emas, balki inson ongidagi kutish va haqiqat o‘rtasidagi keskin to‘qnashuvdan tug‘iladigan psixologik reaksiyadir. Go‘yo ong bir yo‘nalishda harakatlanayotgan paytda, voqelik uning ostidan tuproqni tortib olgandek.