BLOKCHEYN ASOSIDA MEHMONXONA BRONLASH TIZIMLARINI TAKOMILLASHTIRISH: XAVFSIZLIK VA ISHONCH MUAMMOLARI - Kamolova , Fotima (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada mehmonxona bronlash tizimlarida blokcheyn texnologiyasini qo‘llash orqali xavfsizlik va ishonch muammolarini hal etish imkoniyatlari tahlil qilinadi. An’anaviy markazlashgan bronlash platformalarida ma’lumotlarning ruxsatsiz o‘zgartirilishi, shaxsiy ma’lumotlarning sizib chiqishi va foydalanuvchi sharhlarining ishonchsizligi kabi muammolar mavjud. Tadqiqotda markazlashmagan bronlash tizimlarining arxitekturasi, aqlli shartnomalar mexanizmi va kriptografik himoya usullari o‘rganildi. Blokcheyn texnologiyasi vositachilarni qisqartirish, tranzaksiya xavfsizligini oshirish va sharhlar tizimini manipulatsiyaga chidamli qilish orqali ishonch muammosini hal qilishda samarali vosita ekanligi aniqlandi. Maqolada taklif etilgan model turizm xizmatlari provayderlari va sayyohlar o‘rtasidagi o‘zaro ishonchni mustahkamlashga xizmat qiladi.