MAKTAB TAʼLIM MUASSASALARIDA OʻQUVCHILARNING INTIZOMSIZLIK HOLATINI PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Yuldosheva , Nilufar; Shoyzoqova , Marifat (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur maqolada maktab taʼlim muassasalarida o‘quvchilar orasida uchraydigan intizomsizlik holatlarining psixologik xususiyatlari ilmiy-psixologik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘quvchilarning xulq-atvorida intizomsizlikning yuzaga kelish sabablari, uning ijtimoiy-psixologik omillari hamda shaxs rivojlanishiga ta’siri yoritiladi. Maqolada o‘quvchilar intizomsizligining shakllanishiga oilaviy muhit, tengdoshlar ta’siri, pedagogik muloqot, motivatsiya darajasi hamda shaxsning individual-psixologik xususiyatlari kabi omillar ta’siri ilmiy asosda bayon etiladi. Shuningdek, maktab amaliyotida intizomsizlik holatlarini kamaytirish va oldini olishga qaratilgan psixologik-pedagogik yondashuvlar ham ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari ta’lim jarayonida sog‘lom psixologik muhitni shakllantirish, o‘quvchilarning ijtimoiy moslashuvini rivojlantirish hamda samarali profilaktik choralarni ishlab chiqishda muhim ahamiyat kasb etadi.