O‘ZBEKISTONDA INFLYATSIYA OMILLARINING EKONOMETRIK TAHLILI: REAL DAROMAD VA BANDLIKNING CPI DINAMIKASIGA TA’SIRI - Eshboyeva, Madina (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekistonda inflyatsiya jarayonlariga ta’sir qiluvchi ayrim makroiqtisodiy omillar ekonometrik yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda iste’mol narxlari indeksi (CPI)ga bandlik darajasi va real daromadlarning ta’siri 2010–2020-yillar ma’lumotlari asosida baholandi. Tahlil jarayonida logarifmik regressiya modeli qo‘llanildi. Natijalarga ko‘ra, real daromad CPI ga statistik jihatdan ahamiyatli ijobiy ta’sir ko‘rsatadi, bandlik darajasining ta’siri esa statistik jihatdan ahamiyatli emas. Diagnostik testlar modelda multikollinearlik va geteroskedastiklik muammolari mavjud emasligini ko‘rsatdi, biroq Durbin–Watson statistikasi musbat autokorrelyatsiya ehtimolini anglatadi. Olingan natijalar real daromad dinamikasi inflyatsiya jarayonlarini tushuntirishda muhim omillardan biri ekanini ko‘rsatadi.