BOZOR KONSENTRATSIYASINING NARXLAR VA XIZMAT SIFATIGA TA’SIRI: DORIXONA VA CHAKANA SAVDO BOZORI MISOLIDA - Xolmurodov , Humoyun (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada bozor konsentratsiyasi darajasining narx shakllanishi hamda xizmat sifati ko‘rsatkichlariga ta’siri dorixona va chakana savdo bozori misolida iqtisodiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida bozor tuzilmasi, raqobat darajasi va xo‘jalik yurituvchi subyektlarning bozor ulushi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik ilmiy yondashuv asosida o‘rganildi. Konsentratsiya darajasining ortishi iqtisodiy samaradorlikni oshirishi bilan birga raqobat muhitining cheklanishi orqali narxlar dinamikasi va xizmat sifati o‘zgarishiga sabab bo‘lishi asoslab berildi. Tadqiqot natijalari chakana savdo va farmatsevtika bozorlarida muvozanatli raqobat siyosatini yuritish zarurligini ko‘rsatadi.