AQLLI QISHLOQ XO’JALIGI SHAROITIDA OZIQ-OVQAT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASH: https://doi.org/10.5281/zenodo.21124920 - Mambetkarimov , B.M. (Scientific practical conference, 2025)
Zamonaviy dunyoda oziq-ovqat xavfsizligi insoniyat uchun eng muhim masalalardan biridir. Aholining tez o’sishi, iqlim o’zgarishi, yer resurslarining cheklanganligi va tabiiy ofatlar qishloq xo’jaligi sohasida katta muammolarni keltirib chiqarmoqda. Shu sababli an’anaviy usullardan chiqib, yangi, samarali, raqamli texnologiyalar yordamida ishlab chiqarishni modernizatsiya qilish zaruriyati tug’ilmoqda. Bu esa aqlli qishloq xo’jaligi — sun’iy intellekt, IoT (Internet of Things), GPS, dronlar va boshqa ilg’or texnologiyalarni qamrab olgan tizimlarni joriy etishni talab qiladi. Aqlli qishloq xo’jaligi orqali nafaqat hosildorlikni oshirish, balki resurslardan samarali foydalanish, agroxavfsizlikni ta’minlash va oziq-ovqat xavfsizligini yaxshilash mumkin. Mazkur maqolada aqlli qishloq xo’jaligi texnologiyalarining asosiy xususiyatlari, ularning oziq-ovqat xavfsizligiga ta’siri, O’zbekiston sharoitida tatbiq etilishi va istiqbolli yo’nalishlari tahlil qilinadi.