QISHLOQ XO`JALIGIDA OZIQ-OVQAT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHDA AXBOROT-KOMMUNIKATSION TEXNOLOGIYALARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.21124650 - Nasirov , B.M; Utepbergenov , Z.A; Janabaev , E.S (Scientific practical conference, 2025)
Hozirgi vaqtda Axborot kommunikatsiya texnologiyalari foydalanilmaydigan biror bir soha yo’q. Jumladan, tibbiyotning barcha yo’nalishlarida axborot texnologiyalarining roli kundan-kunga oshib bormoqda. Ammo tibbiyot oliy o’quv yurtlariga mo’ljallangan o’quv adabiyotlari deyarli yo’q.Axborot kommunikatsiya texnologiyalari keng ma’noda insoniyat faoliyatining barcha sohalarida asosan kompyuterlar va telekommunikatsiya aloqa vositalari yordamida axborotni qayta ishlashi bilan bog’liq fan, texnika va ishlab chiqarishning xilma-xil tarmoqlari birligini o’zida namoyon etadi. Axborot kommunikatsiya texnologiyalari tor ma’noda o’zaro aloqador uch qism — texnik vosi- talar (hardware), dasturiy vositalar (soJtware) va algoritxli vositalar (brainware) sifatida tasavvur etish mumkin. O’z navbatida informatikani ham umuman, ham qismlari bo’yicha turli jihatlardan:xalq xo’jaligi tarmog’i, fundamental fan, amaliy fan sohasi sifatida ko’rib chiqish mumkin.