ASALARILARNING ZARARKUNANDALARI VA ULARGA QARSHI KURASH CHORALARI : https://doi.org/10.5281/zenodo.21104776 - Raximov , M.A; Toshtemirova , Sh.Sh; Madraximov , Sh.N; Atamuratova , U (Scientific practical conference, 2025)
Ma’lumki, O’zbekistonning tabiiy-iqlim sharoiti asal yetishtirish uchun qulay, asal beruvchi madaniy va yovvoyi o’simliklar juda ko’p va asal to’plash davri eng mahsulli davrdir. Ko’p yillik ma’lumotlarga ko’ra, O’zbekistonda yillik o’rtacha harorat 11,3°C ni tashkil qiladi. Eng yuqori harorat iyun oyiga to’g’ri keladi, ya’ni 44,5°C bo’lib 42,5 dan 48,5 darajagacha o’zgarib turadi. Eng past harorat yanvar oyida qayd qilinadi, o’rtacha 0-2°C ga teng. Sovuqning turg’un turishi asosan dekabrning ikkinchi o’n kunligiga to’g’ri keladi. Qor qoplami uncha qalin va barqaror emas. Shimoliy mintaqalarda o’simliklarning o’sish davri 210 kundan boshlab, janubda 265 kungacha davom etadi .