ECHKILARNING TURLI DAVRLARIDAGI SUT MAHSULDORLIGI: https://doi.org/10.5281/zenodo.21103887 - Toreshova , A.U; Ajimuratov , A.P (Scientific practical conference, 2025)
Echki suti yuqori ozuqa qiymatiga ega bo’lgan qimmatli xomashyo hisoblanadi. Uning tarkibida oqsillar, yog’lar va mineral moddalar nisbati muvozanatli bo’lib, inson organizmi tomonidan oson hazm qilinadi. Shu sababli, oxirgi yillarda echki sutidan tayyorlangan mahsulotlarga bo’lgan talab ortib bormoqda. Echki sutini qayta ishlash texnologiyasida asosiy maqsad mahsulotning tabiiy xususiyatlarini saqlagan holda uning saqlanish muddatini uzaytirish va yangi, iste’molchi talabiga mos mahsulotlar turini yaratishdan iborat. Sutning foydali xususiyatlarini o’rganishga Rossiyaning buyuk fiziologi I. P. Pavlov va rus olimi S. P. Botkin katta hissa qo’shdilar birinchi marta sut yurak va buyrak kasalliklarini davolash uchun qimmatbaho mahsulot ekanligini eksperimental ravishda isbotlaganlar.