GÓSH JÓNELISINDEGI TAWIQ KROSSLARINIŃ ÓSIW HÁM RAWAJLANIW KÓRSETKISHLERI: https://doi.org/10.5281/zenodo.21102831 - Embergenova , D; Tańirbergenova , G; Embergenova , G (Scientific practical conference, 2025)
Sońǵı jılları mámleketimizde qusshılıq tarmaǵınıń rawajlanıwı azıq-awqat qáwipsizligin támiyinlew hám xalıqtı sapalı belok ónimleri menen turaqlı támiyinlewde áhmiyetli faktorlardan birine aylandı. Ásirese, gósh baǵdarındaǵı tawıq krossları joqarı ósiw pátleri, qısqa baǵıw dáwiri hám gósh sapasınıń joqarılıǵı menen ajıralıp turadı. Bul baǵdardaǵı zamanagóy krosslar qısqa waqıt ishinde kóp muǵdarda sapalı gósh alıw imkaniyatın berip, ekonomikalıq jaqtan nátiyjeli esaplanadı. Tawıqlardıń ósiw hám rawajlanıw kórsetkishleri olardıń genetikalıq potencialı, azıqlandırıw sisteması, baǵıw sharayatları hám ekologiyalıq faktorlarǵa tikkeley baylanıslı. Sonlıqtan gósh baǵdarındaǵı krosslarda dene salmaǵınıń artıwı, azıqlıqtan paydalanıw koefficienti, saqlanıw dárejesi hám ósiw dinamikasın úyreniw qusshılıq xojalıqlarınıń nátiyjeliligin arttırıwda úlken áhmietke iye.