QORA OLA VA GOLISHTIN ZOTIGA MANSUB BOLGAN SIGIRLARNING O’SISH VA RIVOJLANISH KO’RSATKICHLARINI O’RGANISH: https://doi.org/10.5281/zenodo.21096974 - Abuov , S.Q.; Janabaev , T.B.; Baltabaeva , G.D; Turǵanbekova , N.Q. (Scientific practical conference, 2025)
Mamlakatimizda chorvachilik, xususan, sut va go’sht yo’nalishidagi qoramolchilik tarmog’ini rivojlantirish oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashda muhim o’rin tutadi. Yuqori mahsuldor, kasalliklarga chidamli va mahalliy iqlim sharoitiga mos sigir zotlarini yetishtirish hozirgi kunning dolzarb masalalaridan biridir. Shu bois, naslchilik ishlarini takomillashtirish, mavjud zotlarning biologik va xo’jalik-foydali xususiyatlarini chuqur o’rganish katta ilmiy va amaliy ahamiyatga ega. Qora ola va g’olishtin zotlariga mansub sigirlar Respublikamizda keng tarqalgan bo’lib, ularning yuqori sut mahsuldorligi, moslashuvchanligi hamda nasl berish qobiliyati bilan ajralib turadi. Ammo ularning o’sish va rivojlanish ko’rsatkichlarini chuqur o’rganish orqali naslchilik ishlarini yanada takomillashtirish, yosh buqalar va sigirlarning rivojlanish bosqichlariga mos ravishda boqish hamda parvarishlash tizimini takomillashtirish imkonini beradi.