İNEKLERDE SUNİ TOHUMLAMA (ST) BAŞARISINI ETKİLEYEN NEDENLER: https://doi.org/10.5281/zenodo.21096124 - Barış , Atalay (Scientific practical conference, 2025)
Suni Tohumlama teknolojisi, hayvancılık alanında geliştirilen en büyük biyoteknolojik yöntemlerden biri olup, sıg’ırların çiftleşmesiyle ilgili birçok problemi çözmektedir. Suni Tohumlama, ineg’in çiftleşme olmaksızın gebe bırakılması teknig’idir. Yüksek verim özelliklerine sahip bog’anın spermasının dog’rudan ineg’in uterusuna enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Bu teknik, yalnızca cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemekle kalmaz, aynı zamanda üstün yavrular elde edilerek ıslah yapılmasını sag’lar. Ülkemizde birçok sebeplerle suni tohumlama bir türlü istenilen düzeyde yapılamamakta ayrıca kalifiye personel eksiklig’i ve yanlış uygulama nedeniyle başarı oranı da düşüktür. Bu nedenle, bu makalede, yüksek başarı elde etmek amacıyla Suni Tohumlama öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılan (yapılması muhtemel) hatalar hakkında bilgi verilecektir.