TREMATODALARNING EPIDEMIOLOGIK XUSUSIYATLARIGA AMALIY NAZORAT CHORA-TADBIRLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.21094879 - Shakarbayev , U.A; Avezimbetov , Shavkat (Scientific practical conference, 2025)
Markaziy O’zbekistonning mintaqalari tabiiy-iqlim sharoitining xilma-xilligi, suv resurslarining notekis taqsimlanishi va qishloq xo’jaligining intensiv rivojlanishi bilan ajralib turadi. Mazkur hududlarda chorvachilik tarmoqlarining kengayishi bilan bir qatorda, parazitar kasalliklar, xususan, trematodozlarning tarqalishi ham ortib bormoqda. Trematodalar hayvon organizmida oshqozon-ichak trakti hamda qon aylanish organlariga zarar yetkazib, ularning umumiy fiziologik holatini yomonlashtiradi va mahsuldorlikni pasaytiradi.