PARRANDALAR PASTERELLYOZI: https://doi.org/10.5281/zenodo.21094172 - Pulatov , F.S.; Nsanbayeva , G.T. (Scientific practical conference, 2025)
Parrandalar oziq-ovqat mahsulotlarining asosiy oqsil manbai hisoblanadi. FAO bergan ma’lumotlarga ko’ra, aholini ekologik toza, sifatli, arzon va parhezbop parranda mahsulotlariga boʻlgan ehtiyojini qondirish maqsadida oxirgi o’n yil davomida tuxum yetishtirish 2 barobarga, parranda go’shti yetishtirish 3 barobarga oshdi, dunyoda aholi xonadonlarida 6,8 milliard boshdan ortiq parrandalar mavjud bo’lib ularning mahsuldorligini oshirish bilan bir qatorda parrandalarni turli kasalliklar, xususan parrandalarni pasterellyozdan asrash muhim ahamiyat kasb etadi. Oʻzbekiston Respublikasi Prezidentining 2021-yil 14-iyundagi «Parrandachilikni rivojlantirish va tarmoq ozuqa bazasini mustahkamlashga qaratilgan qoʻshimcha chora-tadbirlar toʻgʻrisida»gi PQ-5146-son qarori, Vazirlar Mahkamasining 2021-yil 12-iyuldagi «Chorvachilik, parrandachilik va baliqchilik xoʻjaliklariga ular tomonidan yetishtirilgan va sotilgan mahsulotlar uchun subsidiya ajratish tartibi toʻgʻrisida»gi 434-son qarorlariga muvofiq Respublikamiz iste’mol bozorida goʻsht, sut, tuxum va boshqa chorvachilik mahsulotlari bilan barqaror ta’minlash, chorvachilik, parrandachilik sohalarida ozuqa bazasini kengaytirish koʻzda tutilgan.