QORAMOLLAR BOVIKOLEZI VA INTENS ZARARLANISH DARAJASI : https://doi.org/10.5281/zenodo.21093960 - Pulotov , F.S; Gaypnazarov , S.B (Scientific practical conference, 2025)
So’nggi yillarda chorvachilikni intensivlashtirish va qoramollarni yopiq joylarda saqlash parazitar kasalliklarning, xususan, entomozlarning ko’payishiga sabab bo’lmoqda. Bular orasida bovikolez (Bovicola bovis) — qoramollarda eng ko’p uchraydigan ektoparazitar kasalliklardan biridir. Bovicola bovis — tanasi uzunligi 1–1,5 mm bo’lgan, sariq-jigarrang rangli, qanotsiz parazit bo’lib, hayvon tanasida butun umr yashaydi. U asosan dum ildizi, yelka, bel va bosh qismida joylashadi hamda epidermis hujayralari, yog’ bezlari ajratmalari bilan oziqlanadi. Kuchli invaziya holatlarida hayvonlarda qichishish, bezovtalik, sut miqdorining kamayishi va iqtisodiy zarar kuzatiladi.