TASVIRLARDAN XUSUSIYATLARNI AVTOMATIK AJRATIB OLISH, OBYEKTLARNI ANIQLASH VA KLASSIFIKATSIYA QILISH - Aynakulov , Toxir; Mahkamov , Shohruh; Ulashev , Asror (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada sun’iy intellekt, xususan konvolyutsion neyron tarmoqlar (CNN) yordamida tasvirlardan xususiyatlarni avtomatik ajratib olish, obyektlarni aniqlash va ularni klassifikatsiya qilish masalalari tahlil qilinadi. Tasvirlarni qayta ishlashda an’anaviy usullar bilan chuqur o‘rganishga asoslangan yondashuvlarning farqlari ochib beriladi. Shuningdek, obyektlarni real vaqt rejimida aniqlash va sinflarga ajratish imkonini beruvchi zamonaviy arxitekturalar (YOLO, SSD, Faster R-CNN) va ularning amaliy qo‘llanilish sohasi yoritiladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, CNN asosidagi modellar tasvirlarni yuqori aniqlik bilan qayta ishlash va murakkab vizual vazifalarni hal etishda samaradorligi bilan ajralib turadi.