EMOTSIONAL INTELLEKT RIVOJIGA TA’SIR ETUVCHI PSIXOLOGIK VA IJTIMOIY DETERMINANTLAR - Ochilova , Muxlisa (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada emotsional intellekt (EI) rivojiga ta’sir etuvchi psixologik va ijtimoiy determinantlar tahlil qilinadi. EI darajasini baholash murakkab bu ko‘rsatkich sub’ektiv bo‘lib, uni an’anaviy intellekt koeffitsienti (IQ) kabi o‘lchash mushkul. Biroq, EI yuqori bo‘lgan shaxslar o‘ziga xos xususiyatlari bilan ajralib turadi: ular o‘z his-tuyg‘ularini boshqara oladi, empatiya namoyon etadi, ijtimoiy ko‘nikmalarga ega va stressli vaziyatlarda konstruktiv strategiyalardan foydalanadi. Maqolada, shuningdek, EI ni shakllantirish va rivojlantirishga yordam beruvchi strategiyalar ham ko‘rib chiqilgan.