OʻSMIRLIKDA XULQIY BUZILISHLARNING YUZAGA KELISH OMILLARI - Mamadiyorova , Marjona (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada oʻsmirlik davrida xulqiy buzilishlarning yuzaga kelishiga ta’sir etuvchi omillar kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi oʻsmirlar orasida deviant xulq-atvor, agressiya, ijtimoiy moslashuv muammolari va psixologik beqarorlik holatlarining ortib borayotgani bilan izohlanadi. Maqolaning asosiy maqsadi – oʻsmirlik davrida xulqiy buzilishlarni keltirib chiqaruvchi biologik, psixologik va ijtimoiy omillarni aniqlash hamda ularning oʻzaro bogʻliqligini tahlil qilishdan iborat. Tadqiqotda nazariy tahlil, kuzatuv va solishtirma yondashuv metodlari qoʻllanildi. Natijalar shuni koʻrsatdiki, oilaviy muhit, tengdoshlar ta’siri, ijtimoiy muhit va shaxsiy psixologik xususiyatlar oʻsmir xulq-atvorining shakllanishida muhim rol oʻynaydi.