KОʻP BОLАLI ОILАDА SHАXSLАRАRО MUNОSАBАTLАR VА ULАRNING BОLА PSIXIK TАRАQQIYОTIGА TАʼSIRI: https://doi.org/10.5281/zenodo.20813755 - Yuldasheva, Sojida; Mahkamov , Ilhomjon (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur maqolada koʻp bolali oilalarda shakllanadigan shaxslararo munosabatlar va ularning bola psixik taraqqiyotiga koʻrsatadigan taʼsiri yoritiladi. Koʻp bolali oilada aka-uka va opa-singillar oʻrtasidagi muloqot, hamkorlik, raqobat va oʻzaro yordam jarayonlari bolaning xarakteri hamda ijtimoiy koʻnikmalarining shakllanishida muhim oʻrin tutadi. Tadqiqotda oiladagi psixologik muhit, ota-onaning tarbiya usullari va farzandlar oʻrtasidagi munosabatlarning emotsional rivojlanish, mustaqillik, masʼuliyat va kommunikativ qobiliyatlarga taʼsiri tahlil qilinadi. Shuningdek, koʻp bolali oilalarda yuzaga kelishi mumkin boʻlgan nizolar, eʼtibor yetishmasligi yoki tengsiz munosabatlarning bola ruhiyatiga salbiy taʼsiri ham koʻrib chiqiladi.