AGRESSIV XATTI-HARAKATLARNING SHAKLLANISHIDA TURLI OMILLARINING ROLI: https://doi.org/10.5281/zenodo.20808155 - Sa’dullayeva , Aziza (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur maqolada tajovuzkor xatti-harakatlarning shakllanishiga ta’sir qiluvchi biologik, ijtimoiy va psixologik omillar tahlil qilingan. Tadqiqotlarda agressivlikning yuzaga kelishida ekologik signallar, ijtimoiy muhit, genetik omillar hamda oilaviy tarbiya usullarining muhim o‘rni yoritib berilgan. Shuningdek, agressiv xulq-atvor rivojlanishiga ota-onalarning munosabati, oiladagi zo‘ravonlik, giper va gipo-qamoqqa olish, aka-uka va opa-singillarning salbiy ta’siri, onalik mehridan mahrumlik kabi omillar sezilarli ta’sir ko‘rsatishi ilmiy manbalar asosida izohlangan. Maqolada agressiyaning ijtimoiy ta’lim nazariyasi, frustratsiya va instinkt nazariyalari nuqtai nazaridan kelib chiqish sabablari ham tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tajovuzkor xatti-harakatlarning shakllanishi ko‘pincha bir nechta omillarning o‘zaro ta’siri natijasida yuzaga keladi.