KRIPTOGRAFIK ALGORITMLAR VA HISOBLASH MURAKKABLIGI: IT TARMOQLARI XAVFSIZLIGINI TA`MINLASHGA MATEMATIK YONDASHUV: https://doi.org/10.5281/zenodo.20641389 - Yusupov , Behzod; Nomozboyeva , Parizod (Scientific practical conference, 2026)
Kriptografik algoritmlar ma'lumotlar maxfiyligi, yaxlitligi va autentifikatsiyasi orqali IT tarmog'ini himoya qilishning markazida turadi. Ushbu tadqiqot to'rtta kriptografik algoritmning hisoblash samaradorligi va murakkabligini o'rganadi: Advanced Encryption Standard (AES), Rivest-Shamir-Adleman (RSA), Panjara asosidagi kriptografiya (LBC) va Giperelliptik egri chiziqli kriptografiya (HECC). Tadqiqot ushbu algoritmlarni shifrlash vaqti, shifrni ochish vaqti, kalit yaratish vaqti va xavfsizlik kuchidan foydalangan holda taqqoslaydi. Tajriba natijasi shuni ko'rsatadiki, AES real vaqt rejimida qo'llanilishi uchun optimal shifrlash vaqtiga 2,3 ms va RSA maksimal shifrlash vaqtiga 15,7 ms ni tashkil etadi, bu esa hisoblash xarajatlarini ta'kidlaydi. Kvantdan keyingi istiqbolli kriptografik usul bo'lgan LBC o'rtacha 8,9 ms shifrlash vaqti bilan kuchli xavfsizlikni ta'minlaydi, HECC esa 5,4 ms shifrlash vaqti bilan xavfsizlik va samaradorlik o'rtasidagi muvozanatni ta'minlaydi. Qiyosiy tahlil shuni ko'rsatadiki, panjara asosidagi shifrlash kelajakda kvantga chidamli xavfsizlikdan foydalanish uchun eng mos keladi va AES yuqori tezlikdagi shifrlash uchun eng yaxshi qo'llaniladi. Tadqiqot xavfsizlik ehtiyojlari va hisoblash samaradorligiga muvofiq to'g'ri kriptografik algoritmlarni tanlash zarurligini ta'kidlaydi. Kelajakdagi tadqiqotlar, shuningdek, kelajakdagi IT infratuzilmasida xavfsizlikni yaxshilash uchun gibrid kriptografik modellar va AI asosidagi shifrlash usullariga qaratilishi kerak.