AQLLI QUYOSH ENERGIYASIGA ASOSLANGAN NASOS TIZIMIDA SUV VA ENERGIYA ISTE’MOLI O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIKNI OPTIMALLASHTIRISH: https://doi.org/10.5281/zenodo.20527149 - Mamatov , Narzillo; Axrorov , Muhammadjon (Scientific practical conference, 2026)
Qishloq xo‘jaligi sug‘orish tizimlarida chuchuk suv va energiya iste’moli yuqori bo‘lgani uchun, nasos stansiyalarini fotovoltaik elektr energiyasi bilan ta’minlash samaradorlikni oshirishda muhim yo‘nalish hisoblanadi. Biroq mavjud ishlarda quyosh elektr ishlab chiqarishi va sug‘orish rejimlari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik yetarlicha hisobga olinmagan. Ushbu tadqiqotda suv va energiya sarfi muammosini bir vaqtning o‘zida hal qilishga qaratilgan aqlli integrallashgan fotovoltaik nasos stansiyasi tizimi taklif etiladi. Nasos tezligini qaror o‘zgaruvchisi sifatida qabul qilgan optimallashtirish modeli ishlab chiqilib, unda quvvat balansi, elektr tarmog‘iga ulanish va umumiy sug‘orish suv talabi cheklov sifatida kiritilgan hamda kundalik ekspluatatsion xarajatlarni minimallashtirish maqsad qilib olingan. Model fotovoltaik quvvat ishlab chiqarishi bilan nasos energiya iste’molini sinxronlashtirish orqali sug‘orish suv talabini aniq qondiradi va quyosh energiyasidan foydalanish darajasini oshiradi.