URUSH YILLARIDAGI AYOLLAR OBRAZI: BADIIY TALQIN, GENDER ROLI VA MA’NAVIY ZIDDIYATLAR - Qodirova , Muhabbat (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada Ernest Hemingueyning “Alvido, qurol!” va Frensis Skott Fitzgeraldning “Buyuk Getsbi” romanlarida urush yillaridagi ayollar obrazining badiiy talqini o‘rganiladi. Tadqiqotda feministik adabiy tanqid, gender nazariyasi va psixoanalitik yondashuv asosida ikkala romandagi ayol qahramonlarning ijtimoiy mavqei, ichki ziddiyatlari va ma’naviy yo‘qotishlari tahlil etiladi. Maqolada Katrin Barkli va Deyzi Buchanan obrazlari orqali urush davri ayollariga xos gender rollarining qanday shakllanishi, bu rollar qahramonlar ruhiyatida qanday izlar qoldirganligi va muallif badiiy niyatiga muvofiq ayol timsolining qanday vazifalar bajarishi ko‘rsatiladi.