ETNOPEDAGOGIKA VA KOMPETENSIYAVIY YONDASHUV UYG‘UNLIGI: OLIY TA’LIM UCHUN METODOLOGIK ASOSLAR - Isomiddinov , Asliddin (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu tezis oliy ta’limda etnopedagogika va kompetensiyaviy yondashuvni uyg‘unlashtirishning metodologik asoslarini konseptual tahlil qiladi. Etnopedagogika xalqning tarbiyaviy tajribasi, qadriyatlari va madaniy me’yorlarini ta’lim mazmuniga kiritish orqali shaxsning ijtimoiylashuvi hamda ma’naviy-axloqiy kamolotiga xizmat qiladi. Kompetensiyaviy yondashuv esa ta’lim natijalarini amaliy faoliyatga yo‘naltirilgan, kuzatiladigan va baholanadigan ko‘rsatkichlar bilan ifodalashni talab etadi. Tezisda mazkur ikki yo‘nalish qarama-qarshi emas, balki bir-birini metodologik jihatdan to‘ldirishi asoslanadi: etnopedagogik mazmun kompetensiyalarni “madaniy ma’no” bilan boyitadi, kompetensiyaviy dizayn esa etnopedagogik tarbiyani tizimlashtirib, o‘qitish va baholashni aniq mezonlarga tayaydi. Tahlil natijasida oliy ta’lim uchun integrativ metodologik model taklif etiladi: u kompetensiyalar xaritasi, kontekstual o‘quv vaziyatlari, refleksiv ta’lim topshiriqlari va ko‘p manbali baholash mexanizmlarini yagona mantiqiy zanjirga bog‘laydi.