ASPEKTGA ASOSLANGAN SENTIMENT TAHLILIDA ASPEKTLARNI ANIQLASH VA ULARNING TURLARI - Suyunova , Malika (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur maqolada aspektga asoslangan sentiment tahlil (Aspect-Based Sentiment Analysis – ABSA) yondashuvi doirasida aspekt tushunchasi, uning turlari va amaliy ahamiyati o‘rganiladi. Tadqiqotda sentiment tahlilining an’anaviy usullari bilan solishtirganda ABSA yondashuvining afzalliklari asoslab berilgan hamda matndagi fikrlarni chuqur va aniq tahlil qilishdagi o‘rni yoritilgan. Aspektlar ifodalanishiga ko‘ra aniq va yashirin, tuzilishiga ko‘ra esa oddiy va murakkab turlarga ajratilib, ularning lingvistik va semantik xususiyatlari batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, aspektlarning turli sohalarda – elektron tijorat, xizmat ko‘rsatish, texnologiya, ta’lim va ijtimoiy tarmoqlarda qo‘llanilishi ko‘rib chiqilib, har bir domen uchun xos bo‘lgan aspektlar tizimlashtiriladi. Tadqiqotda aspektlarni aniqlash jarayonining amaliy ahamiyati alohida yoritilib, uning qaror qabul qilish, marketing tahlili, tavsiya tizimlari va jamoatchilik fikrini monitoring qilishdagi roli asoslab beriladi. O‘zbek tilida aspektga asoslangan sentiment tahlilning rivojlanish darajasi ham tahlil qilinib, mavjud muammolar, jumladan, lingvistik resurslarning yetishmasligi, morfologik murakkablik va kontekstga bog‘liqlik kabi omillar ko‘rsatib o‘tiladi. Tadqiqot natijalari o‘zbek tilida ABSA tizimlarini rivojlantirish uchun nazariy va amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi.