EKOTURIZMNI RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA ANALITIK HAMDA MATEMATIK MODELLASHTIRISH ORQALI RIVOJLANTIRISH - Ko‘chimov , Abdujamil; Saloxitdinov , Sherzod; Shamsiddinova , Dilafro’z (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur maqolada ekoturizmni rivojlantirishda raqamli iqtisodiyotning o‘rni, zamonaviy analitik usullar hamda matematik modellashtirish imkoniyatlari keng tahlil qilinadi. Ekoturizm samaradorligini oshirishda ma’lumotlarga asoslangan boshqaruv, prognozlash modellari va optimallashtirish yondashuvlarining ahamiyati chuqur yoritiladi. Shuningdek, turistlar oqimini samarali boshqarish, tabiiy resurslardan oqilona foydalanish va ekologik barqarorlikni ta’minlash bilan bog‘liq muammolar ko‘rib chiqiladi. Raqamli texnologiyalar, jumladan sun’iy intellekt, katta ma’lumotlar va IoT tizimlarining amaliy ahamiyati asoslanadi. Tadqiqot natijasida ekoturizmni barqaror va samarali rivojlantirishga xizmat qiluvchi kompleks model taklif etilib, uning iqtisodiy samaradorligi, amaliy qo‘llash imkoniyatlari va boshqaruvdagi ustunliklari batafsil asoslab beriladi.