RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA IQTISODIY JARAYONLARNI MATEMATIK MODELLASHTIRISHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI: ADAPTIV KO‘P OMILLI MODEL ASOSIDA - Ko'chimov , Abdujamil; Saloxitdinov , Sherzod; Shukurova , Gulnoza (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada raqamli muhit sharoitida iqtisodiy jarayonlarni tahlil qilishda matematik modellashtirishning zamonaviy yondashuvlari ko‘rib chiqiladi. Zamonaviy iqtisodiyot tobora murakkablashib borayotgani sababli an’anaviy tahlil usullari ko‘plab hollarda yetarli natija bermayapti. Shu nuqtai nazardan, maqolada adaptiv ko‘p omilli modeldan foydalanish taklif etiladi. Ushbu model orqali turli moliyaviy ko‘rsatkichlar yagona integrallashgan ko‘rsatkichga birlashtirilib, korxonaning umumiy holatini aniqroq baholash imkoniyati yaratiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, bunday yondashuv iqtisodiy jarayonlarni chuqurroq tushunish va samarali qarorlar qabul qilishda muhim ahamiyatga ega.