ELEKTROELASTIK TEKIS MASALANING KUCHLANISHLARGA NISBATAN YANGI MODELI - Xoliyarov , U; Xaldjigitov , A; Boynazarov, A (Scientific practical conference, 2026)
Tashqi faktorlar ta’sirida tutash muhitlarda paydo bo’ladigan kuchlanish-deformatsiyalanish holatini o’rganish mexanikaninng asosiy masalasi hisoblanadi. Ammo shunday ba’zi materiallar mavjudki ular [1] elektr toki ta’sirida o’zining shakli yoki hajmini o’zgartirishi mumkin va ular sanoatda keng qo’llaniladi. Odatda ular bir nechta elementning qorishmasi bo’lib deformatsiyalar yo’nalishlari va urunmalari bo’yicha har xil bo’ladi.