CYNARA SCOLYMUS L . ( ARTISHOK) O‘SIMLIGIDAN BIOLOGIK FAOL MODDALARNI AJRATIB OLISH BIOTEXNOLOGIYASI - Sobirova , Muqaddas; Abdushukurova , Gulzoda (Scientific practical conference, 2026)
Cynara scolymus L. (artishok) O‘rta Yer dengizi mintaqasida keng tarqalgan o‘simlik bo‘lib, uning tarkibida polifenollar, flavonoidlar, inulin va fenolik kislotalar kabi biologik faol moddalar mavjud. Mazkur birikmalar yuqori antioksidant, gepatoprotektiv va prebiotik xususiyatlari bilan ajralib turadi. So‘nggi yillarda artishokdan bioaktiv moddalarni ajratib olishda zamonaviy biotexnologik usullar keng qo‘llanilmoqda. Shuningdek, o‘simlik ferment tizimlari va metabolik jarayonlari ilmiy jihatdan o‘rganilmoqda. Biopreparatlar yordamida artishok tarkibidagi bioaktiv moddalar miqdorini oshirish mumkinligi aniqlangan. Ushbu tezisda Cynara scolymus L. o‘simligining biotexnologik potensiali va amaliy qo‘llanilishi tahlil qilinadi.