ORTTIRILGAN YURAK NUQSONLARI. ETIOLOGIYA, PATOGENEZI. TASNIFI VA KLINIK MANZARASI. ZAMONAVIY DAVOLASH USULLARI - Yusupova , Nozima; Usmonov , Islom (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu ishda orttirilgan yurak nuqsonlarining kelib chiqish sabablari, rivojlanish mexanizmlari, klinik belgilari hamda zamonaviy tashxis va davolash usullari yoritilgan. Orttirilgan yurak nuqsonlarining yurak klapanlari va yurak tuzilmalarida yuzaga keltiradigan anatomik va funksional o‘zgarishlari, ularning gemodinamik buzilishlarga olib kelishi ilmiy asosda bayon etilgan. Revmatik isitma, infeksion endokardit, degenerativ-distrofik jarayonlar va boshqa etiologik omillarning ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, kompensator va dekompensator mexanizmlar, yurak yetishmovchiligi rivojlanish bosqichlari ham ko‘rib chiqilgan. Ushbu ish orttirilgan yurak nuqsonlarini erta aniqlash va samarali davolashning ahamiyatini ochib berishga qaratilgan.