POST-PLATFORMA DAVRIDA MAʼLUMOTGA ASOSLANGAN QIYMAT YARATISHNING YANGI MODELI - Turakulova , Orasta (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada raqamli iqtisodiyotning evolyutsion rivojlanishida shakllanayotgan yangi bosqich — post-platforma davri konsepsiyasi mualliflik yondashuvi asosida tizimli ravishda tadqiq etiladi. Anʼanaviy platforma iqtisodiyoti (marketplace, fintech tizimlari hamda ijtimoiy tarmoqlar) sharoitida vujudga kelayotgan iqtisodiy munosabatlarning markazlashuvi, maʼlumotlar resurslarining monopoliyalashuvi va innovatsion jarayonlar surʼatining pasayishi kabi dolzarb muammolar chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida maʼlumotlar suverenitetiga asoslangan boshqaruv mexanizmlari, sunʼiy intellekt texnologiyalari yordamida real vaqt rejimida qaror qabul qilish hamda mikro-ekotizimlar orqali qiymat yaratishning konseptual modeli ishlab chiqiladi. Shuningdek, maqolada nazariy xulosalar bilan bir qatorda, Oʻzbekiston Respublikasining ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanish sharoitlaridan kelib chiqqan holda, post-platforma yondashuvini amaliyotga joriy etish boʻyicha ilmiy asoslangan tavsiyalar keltiriladi.