KVADRAT FUNKSIYANING AMALIY MASALALARDAGI QO‘LLANILISHI - Kamolov , Xusan (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur maqolada kvadrat funksiyaning nazariy asoslari va uning turli amaliy masalalarda qo‘llanilish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Kvadrat funksiyaning algebraik, geometrik va iqtisodiy jarayonlarni modellashtirishdagi o‘rni yoritiladi. Tadqiqotda fizik jarayonlar (harakat, energiya), iqtisodiy modellar (daromad va xarajat funksiyalari), optimallashtirish masalalari hamda muhandislik hisob-kitoblarida kvadrat funksiyaning qo‘llanilishi misollar asosida tahlil qilinadi. Analitik jadvallar orqali kvadrat funksiyaning parametrlari va ularning amaliy talqini tizimlashtiriladi. Olingan natijalar kvadrat funksiyaning real hayotdagi jarayonlarni ifodalashda muhim matematik model ekanligini ko‘rsatadi.