O‘ZBEKISTONDA MEVA-SABZAVOTNI QAYTA ISHLASH SANOATINING SHAKLLANISHI VA IQTISODIY MOHIYATI - Rahmatullaev , Mirjalol (Scientific practical conference, 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekistonda meva-sabzavotni qayta ishlash sanoatining shakllanishi va iqtisodiy mohiyati tizimli ravishda tahlil qilingan. Tadqiqotda 2016-yildan boshlab tarmoq rivojida muhim ahamiyat kasb etgan huquqiy va institutsional islohotlar, xususan, PQ-2505-sonli Prezident qarorining roli yoritilgan. Meva-sabzavotni qayta ishlash jarayonining xomashyo mavsumiyligi va tez buziluvchanligi sharoitida qiymat zanjirida barqarorlikni ta’minlash, qo‘shilgan qiymatni oshirish hamda tranzaksiya xarajatlarini kamaytirishdagi ahamiyati ochib berilgan. Shuningdek, qayta ishlash sanoatining logistika infratuzilmasi, standartlashtirish va sertifikatlash, innovatsion mahsulotlar va brendlash orqali eksport salohiyatini kengaytirishdagi roli asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari meva-sabzavotni qayta ishlash sanoati milliy iqtisodiyotda yuqori qo‘shilgan qiymat yaratish va hududiy iqtisodiy rivojlanishni ta’minlovchi muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.