YASHIL IQTISODIYOT MAMLAKAT BARQAROR RIVOJLANISHNING ASOSI VA KELAJAGIMIZNI BELGILAB BERUVCHI STRATEGIK YO‘NALISH - Bobanazarova , Jamila; Usmonova , Vasila (Scientific practical conference, 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekistonda “yashil iqtisodiyot” tamoyillarini joriy etish jarayoni, uning barqaror rivojlanishdagi o‘rni, davlat siyosatidagi ustuvor yo‘nalishlari hamda iqtisodiy-ijtimoiy samaralari yoritilgan. Yashil iqtisodiyot ekologik muvozanatni ta’minlash, resurslardan oqilona foydalanish, energiya samaradorligini oshirish va uglerod izini kamaytirishga qaratilgan zamonaviy iqtisodiy model sifatida tahlil qilinadi. Maqolada 2019–2030-yillarda O‘zbekiston Respublikasini “yashil iqtisodiyot”ga o‘tkazish strategiyasi doirasidagi ustuvor vazifalar, ekologik chaqiriqlar, yashil investitsiyalarning iqtisodiy ahamiyati, raqobatbardoshlikni oshirishga xizmat qiluvchi islohotlar hamda yashil o‘sishning institutsional asoslari tahlil qilingan. Tadqiqot davomida “yashil iqtisodiyot”ga o‘tish bo‘yicha davlat siyosatining ijtimoiy ta’siri, inson kapitali, innovatsiyalar va yashil moliyalashtirish kabi omillar o‘zaro bog‘liq tizim sifatida yoritiladi.