RAQAMLI IQTISODIYOT: RIVOJLANISH TENDENSIYALARI VA O‘ZBEKISTON TAJRIBASI - Turakulova , Orasta (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada raqamli iqtisodiyotning nazariy mohiyati, uning global rivojlanish tendensiyalari va O‘zbekiston tajribasidagi raqamli transformatsiya jarayonlari chuqur tahlil qilingan. Tadqiqotda sun’iy intellekt, katta ma’lumotlar, internet texnologiyalari, elektron tijorat, raqamli to‘lovlar va masofaviy xizmatlar kabi raqamli texnologiyalarning iqtisodiy o‘sishga ta’siri ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, Yevropa Ittifoqi, AQSh, Janubiy Koreya va Xitoyning ilg‘or tajribalari asosida raqamli transformatsiya modellari solishtirilgan. Maqolaning amaliy qismi O‘zbekistonda raqamli iqtisodiyotning shakllanishi, “Raqamli O‘zbekiston – 2030” strategiyasi doirasida amalga oshirilayotgan islohotlar, elektron hukumat tizimining rivoji, IT infratuzilma modernizatsiyasi, raqamli to‘lovlar hajmining oshishi va raqamli sektorning iqtisodiyotdagi o‘rni bilan bog‘liq tahlillarni o‘z ichiga oladi. Tadqiqot natijalari O‘zbekistonda raqamli iqtisodiyotni kengaytirish uchun katta salohiyat mavjudligini, mavjud muammolarni bartaraf etish orqali mamlakatning global raqamli maydondagi raqobatbardoshligi yanada kuchayishini ko‘rsatadi.