INULA HELENIUM L. O‘SIMLIGINING TURLI ORGANLARIDAN OLINGAN EKSTRAKTLARINING ANTIOKISDANTLIK FAOLLIGINI ANIQLASH - Axmedova, Sobira; Mustafakulov, Muhammadjon (Scientific practical conference, 2025)
Astradoshlar (Murakkab guldoshlar) Astraceae (Compositae) oilasiga mansub bo‘yi 100-80 sm keladigan yirik ko‘p yillik o‘t o‘simlik. Poyasi bitta yoki bir nechta, tik o‘sadi, yuqori qismi, shoxlangan. Ildiz oldi barglari yirik, uzun bandli elipssimon yoki cho‘ziq, tuxumsimon o‘tkir uchli bo‘ladi. Poyasidagi barglari, cho‘ziq tuxumsimon bo‘lib bandi yordamida (pastki qismlaridagilari) yoki bandisi (poyasining yuqori qismidagilari) shoxlarida ketma-ket o‘rnashgan. Hamma barglari sertuk (ayniqsa pastki tomoni) va tishsimon qirrali.