RAQAMLI MEROS (DIGITAL HERITAGE) LOYIHASI O‘ZBEKISTON MADANIY MEROSINI SAQLASHDAGI O‘RNI: TIZIMLI YONDASHUV VA STRATEGIK SAMARALARI - Maxammadiyeva , Nigora (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada raqamli meros (Digital Heritage) konsepsiyasi zamonaviy 3D texnologiyalar negizida chuqur tahlil qilinadi hamda tarixiy obidalarni hujjatlashtirish, raqamlashtirish va virtual muhitda jonlantirish jarayonlarining ilmiy-amaliy ahamiyati yoritiladi. Tadqiqotda fotogrammetriya, lazerli masofaviy skanerlash, 3D modellash, raqamli rekonstruksiya kabi ilg‘or texnologiyalar imkoniyatlari solishtirilib, ularning madaniy merosni saqlashdagi ustunliklari asoslab beriladi. Shuningdek, O‘zbekiston hududidagi yodgorliklar — Temuriylar davri me’moriy obidalari, Buxoro amirligi hamda Xorazm tarixiy merosi misolida raqamli hujjatlashtirishning dolzarbligi ochib beriladi. Raqamli meros yondashuvi tarixiy yodgorliklarning haqiqiy qiyofasini uzoq muddat saqlash, ular ustida tadqiqotlar olib borish hamda kelajak avlodlarga yetkazishda keng imkoniyatlari bilan alohida ahamiyat kasb etishi ko‘rsatib o‘tiladi.