SUN’IY INTELLEKTNING MEHNAT BOZORIGA TA’SIRI - Aliqulova , Sevinch; Qarshiboyeva , Gulrux; Ergasheva , Nafisa (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining mehnat bozoriga ko‘rsatadigan ijobiy va salbiy ta’sirlari tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor ishlab chiqarish, xizmat ko‘rsatish va ta’lim sohalarida avtomatlashtirish jarayonlarining inson mehnatini qanday o‘zgartirayotgani hamda yangi kasblar paydo bo‘lishiga sabab bo‘layotganiga qaratilgan. Tadqiqot davomida SI ning ish unumdorligini oshirishi, biroq ayrim kasblarni yo‘qolish xavfi ostida qoldirishi haqida xulosalar chiqariladi. Shuningdek, mehnat bozorida raqobatbardosh bo‘lish uchun inson kapitalini rivojlantirish, raqamli ko‘nikmalarni oshirish va qayta tayyorlash dasturlarining ahamiyati yoritiladi.