INFLYATSIYA VA REAL DAROMADLAR O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIKNING STATISTIK TAHLILI - Asrayev , Shavkat (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqola inflyatsiya va real daromadlar o‘rtasidagi bog‘liqlikni nazariy va statistik jihatdan tahlil qiladi. Maqolada inflyatsiya darajasi, nominal va real daromad tushunchalari, shuningdek, ularni hisoblash formulalari keltirilgan. O‘zbekiston iqtisodiyotining so‘nggi yillaridagi ma’lumotlar asosida real daromadlarning o‘sishi va inflyatsiya darajasi orasidagi munosabat statistik usullar yordamida tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari inflyatsiyaning real daromadlarga salbiy ta’sirini va nominal daromadlarning inflyatsiyadan yuqori o‘sishi sharoitida real daromadlarning oshishini ko‘rsatadi. Maqola amaliy tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi: pul-kredit siyosatini samarali yuritish, daromadlarni indeksatsiya qilish, ishlab chiqarishni kengaytirish va ijtimoiy himoya mexanizmlarini kuchaytirish orqali aholining farovonligini barqaror oshirish zarurligi ta’kidlanadi.