MA’LUMOTLAR TAHLILI VA MOLIYAVIY TAHLILDA MICROSOFT EXCEL DASTURINING AHAMIYATI - Saitov , Sirojiddin; Eshboyeva, Madina (Scientific practical conference, 2026)
Raqamli iqtisodiyot sharoitida ma’lumotlarni tahlil qilish va moliyaviy qarorlarni ilmiy asoslash iqtisodiy faoliyat samaradorligini oshirishning muhim omillaridan biri hisoblanadi. Zamonaviy tashkilotlar katta hajmdagi ma’lumotlar bilan ishlashga majbur bo‘lganligi sababli data analytics va financial analytics vositalarining ahamiyati tobora ortib bormoqda. Ushbu jarayonda Microsoft Excel dasturi ma’lumotlarni yig‘ish, qayta ishlash, statistik tahlil qilish hamda moliyaviy ko‘rsatkichlarni hisoblash uchun keng qo‘llaniladigan universal analitik platforma sifatida namoyon bo‘ladi. Mazkur maqolada Excel dasturining data analytics va moliyaviy tahlil sohasidagi ahamiyati, uning asosiy analitik funksiyalari hamda iqtisodiy qarorlar qabul qilishdagi roli tahlil qilinadi. Shuningdek, Excel dasturida VLOOKUP, Pivot Table va regressiya tahlili kabi vositalardan foydalanish orqali iqtisodiy ma’lumotlarni chuqur tahlil qilish imkoniyatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari Excel dasturi iqtisodiy tahlil jarayonlarini avtomatlashtirish, moliyaviy ko‘rsatkichlarni tez va aniq hisoblash hamda biznes qarorlarining sifatini oshirishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.