IQTISODIYOT SOHASIDA MOLIYAVIY TAHLILNING AHAMIYATI - Eshboyeva, Madina; Bo‘ltakov , Sardor (Scientific practical conference, 2026)
Moliyaviy tahlil bozor iqtisodiyoti sharoitida korxona, tarmoq va davlat darajasidagi iqtisodiy qarorlarni asoslashda muhim ilmiy-amaliy vosita hisoblanadi. U moliyaviy holatni baholash, resurslardan foydalanish samaradorligini aniqlash, investitsiya loyihalarini saralash, moliyaviy xavflarni kamaytirish hamda iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashga xizmat qiladi. Ushbu maqolada moliyaviy tahlilning iqtisodiyotdagi o‘rni, uning asosiy yo‘nalishlari, ROI, ROA, ROE, likvidlik va leverage kabi ko‘rsatkichlarning mazmuni, shuningdek O‘zbekiston iqtisodiyoti sharoitida moliyaviy tahlilning amaliy ahamiyati yoritiladi. Tadqiqot natijalari moliyaviy tahlil korxona boshqaruvi, investitsion faoliyat va makroiqtisodiy siyosat samaradorligini oshirishda hal qiluvchi omillardan biri ekanini ko‘rsatadi.