TURIZM INDUSTRIYASIGA SARMOYADORLARNI JALB QILISHNING IQTISODIY MEXANIZMLARI - Rustamova , Gulsevar (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu tezisda O‘zbekiston turizm industriyasini rivojlantirishda xorijiy va mahalliy investitsiyalarni jalb qilishning ahamiyati hamda zamonaviy mexanizmlari tahlil qilingan. Tadqiqotda turizm infratuzilmasini modernizatsiya qilish, investorlar uchun yaratilgan soliq va bojxona imtiyozlari hamda “yashil yo‘lak” tizimining samaradorligi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, davlat-xususiy sheriklik modeli orqali turizm sohasining investitsion jozibadorligini oshirish imkoniyatlari yoritilgan. Ekoturizm, agroturizm, MICE-turizm va tibbiy turizm kabi yangi yo‘nalishlarni rivojlantirish orqali sarmoya oqimini diversifikatsiya qilish zarurligi asoslab berilgan. Tadqiqotda investorlar uchun barqaror huquqiy muhit yaratish, byurokratik to‘siqlarni kamaytirish hamda transport-logistika tizimini rivojlantirishning ahamiyati ta’kidlangan. Olingan natijalar turizm sohasiga investitsiyalarni keng jalb qilish va mamlakat turizm salohiyatini oshirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.