IQTISODIYOTDA DIFFERENSIAL HISOBLASHNING QO‘LLANILISHI - Anvarov , Farxod; Ahtamov , Sevdiyor (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur tezisda iqtisodiyotda differensial hisoblashning nazariy va amaliy ahamiyati chuqur tahlil qilinadi. Differensial hisoblash yordamida iqtisodiy jarayonlarning o‘zgarish tezligini aniqlash, iqtisodiy funksiyalarni tahlil qilish hamda optimal qarorlar qabul qilish imkoniyatlari yoritib beriladi. Xususan, daromad, xarajat va foyda funksiyalarining hosilalari orqali chegaraviy ko‘rsatkichlar (marginal analysis) aniqlanib, maksimal foydaga erishish shartlari asoslab beriladi. Shuningdek, differensial hisoblashning talab va taklif jarayonlarini tahlil qilishdagi o‘rni ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy modellashtirishni takomillashtirish va samarali boshqaruv qarorlarini qabul qilishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.