SUN’IY INTELLEKTNING ZAMONAVIY AXBOROT TEXNOLOGIYALARIDAGI O‘RNI - Tirkashev , Ulug‘bek; Boymurodov , Ozodbek (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy axborot texnologiyalarini sun’iy intellekt bilan integratsiyasi va raqamli infratuzilmani rivojlantirish istiqbollari tahlil qilinadi. Maqolada SI texnologiyalarining global qabul qilinish sur’ati va raqamli infratuzilmalar rivojlanishidagi statistik ma’lumotlar, iqtisodiy samaradorlik va ish o‘rinlariga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, AT va SI integratsiyasi korxona va davlat xizmatlarida xarajatlarni kamaytirish, ishlab chiqarish va logistika jarayonlarini optimallashtirish, moliyaviy xavflarni kamaytirish hamda yangi texnologik ish o‘rinlarini yaratish imkonini beradi. Shu bilan birga, raqamli transformatsiya va bulutli hisoblash, 5G va IoT integratsiyasi, kiberxavfsizlik va AI-driven monitoring orqali iqtisodiy samaradorlikni oshirish istiqbollari yoritilgan.