IQLIM O‘ZGARISHINING TURIZM YO‘NLISHLARIGA TA’SIRI - Kamolova , Fotima; Kamolova , Zuxra (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada iqlim o‘zgarishining global va mintaqaviy turizm yo‘nalishlariga ko‘rsatayotgan ta’siri kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotda iqlim parametrlarining (harorat, yog‘in miqdori, ekstremal ob-havo hodisalari) turizm oqimlarining mavsumiyligi, geografik yo‘nalishlari va turistik xizmatlar turlariga ta’siri o‘rganilgan. Iqlim o‘zgarishi natijasida an’anaviy “quyosh-plyaj” turizmining pasayishi, salqin iqlimli hududlarga bo‘lgan talabning ortishi, tog‘ va qishki turizmda qor qoplamining kamayishi xavfi, shuningdek, ekstremal hodisalar (issiqlik to‘lqinlari, bo‘ronlar, suv toshqinlari) tufayli turistik infratuzilmaga yetkaziladigan zararlar tahlil qilingan. Maqolada iqlim o‘zgarishiga moslashish strategiyalari va barqaror turizmni rivojlantirish yo‘nalishlari bo‘yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari turizmni rejalashtirish, davlat siyosatini shakllantirish va turizm biznesi uchun amaliy ahamiyatga ega.